header fundament

Breathfulness als oplossing voor hoofdpijn…

Hoofdpijn voorhoofd kan een relatie hebben met onvoldoende ontgifting, emotionele disbalans en mentale spanningen.

Ontgifting van het lichaam betekent dat de afvalstoffen, die continue in het lichaam vrijkomen doordat lichaamscellen hun levensprocessen verrichten, afgevoerd worden en het lichaam verlaten. De meeste afvalstoffen hebben de ademhaling (uitademing) nodig om afgevoerd te worden. Echter, in de praktijk blijkt dat veel mensen een geforceerde – en daarmee onvoldoende – uitademing hebben en dus afvalstoffen vasthouden. Op den duur worden de afvalstoffen gifstoffen en ontnemen ze energie van het lichaam c.q. blokkeren (vitale) levensprocessen van de cellen. En dit kan zich uiten in hoofdpijn voorhoofd.

Een goede ontgifting begint bij het verbeteren van de uitademing. Een oefening om de uitademing te stimuleren is als volgt:

zorg dat je ontspannen op een stoel zit, adem diep in en houd je inademing vast (je gaat dus niet direct uitademen). Houd je inademing zolang mogelijk vast en als je niet meer kunt laat je de uitademing in één keer volledig en ontspannen gaan. Herhaal dit vier keer en blijf daarna gedurende vijf minuten op je stoel rustig in- en uitademen, waarbij je heel bewust let op je uitademing – deze moet volledig ontspannen zijn. Neem daarna waar hoe je je voelt. Een mooie oefening om een aantal dagen te herhalen.

Het belang van voldoende water drinken

Een ander belangrijk element om te ontgiften en hoofdpijn voorhoofd te verminderen of zelfs te voorkomen is het dagelijks voldoende water drinken. Je lichaam bestaat voor minimaal 70 procent (sommigen beweren zelfs voor 90 procent) uit water. Aangezien je lichaam dagelijks minimaal anderhalve liter water verliest (via ontlasting, transpiratie en uitademing – bij fysieke inspanning loopt dit op tot twee liter of meer), heeft je lichaam steeds nieuwe aanvulling van zuiver water nodig. Indien je onvoldoende water drinkt (en dan hebben we het niet over water vermengd met andere stoffen, zoals thee, koffie, limonades, etc.), zal je lichaam zelf bepalen welke delen een tekort krijgen en kunnen daar fysieke klachten ontstaan. Via de nieren, longen en zweetklieren worden afvalstoffen en ziektekiemen met behulp van water verwijderd. De positieve invloed van water op je lichaam is verder dat het:

 • voor goede doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen in het bloed zorgt;
 • uitdroging voorkomt (uitdroging kan leiden tot rugklachten, migraine en uitval lichaamsfuncties);
 • de bloeddruk verlaagt;
 • symptomen van astma en allergieën vermindert;
 • de stoelgang verbetert;
 • je overmatige eetlust remt;
 • bijdraagt aan een mooie huid;
 • het ontspant.
Water drinken is een belangrijk element bij het oplossen van hoofdpijn

In je hersenen zit zo’n 85% water. Je hersenen functioneren beter in een vochtig milieu, waardoor het een positieve invloed heeft op verbetering van leerprestaties, concentratievermogen en het helder denken. Conclusie: ademen én water drinken is essentieel voor een vitaal leven.

Praktische tips m.b.t. het drinken van water gedurende de dag

 • Water drinken op bepaalde tijdstippen maximaliseert de efficiëntie ervan op het lichaam:
 • 2 glazen water na het opstaan activeert de interne organen;
 • 1 glas water 30 minuten voor elke maaltijd verbetert de spijsvertering;
 • 1 glas water voordat je een bad (of douche) neemt verlaagt de bloeddruk;
 • en 1 glas water voordat je gaat slapen verlaagt kans op een beroerte of een hartaanval.

Hoofdpijn voorhoofd en emoties

Als gevoelens er niet mogen zijn (je bent dit niet gewend of je mocht ze nooit laten zien) heeft dit invloed op het verwerken van (intense) gebeurtenissen. Je gaat als het ware ‘op slot’, ‘parkeert’ wat er gebeurt is, je recht je rug, schouders eronder en doorgaan.

Voor je lichaam niet de meest fijne manier, want op den duur zal je lichaam signalen gaan geven (zoals klachten in het buikgebied, rug-, schouder- of nekklachten, o.i.d.) om je bewust te maken dat er stagnatie van de energiestroom is.

Intussen kunnen de geblokkeerde gevoelens zijn uitweg niet vinden en kunnen gaan ‘ophopen’ in je hoofd en de oorzaak worden van hoofdpijnklachten.

Hoofdpijn voorhoofd en gedachten

Ook op mentaal gebied kan er stagnatie optreden (door het onvoldoende verwerken van intense gebeurtenissen) of doordat je onvoldoende je behoeften en wensen uit. Je voelt/weet dat je iets wilt, maar vanwege omstandigheden en overtuigingen laat je het na om dit te uiten en ga je je aanpassen of inhouden. En dan kun je in een ‘intern conflict’ terechtkomen – je hoofd zegt anders dan je hart.

Aanpak hoofdpijn voorhoofd

Eerder werd al geschreven over het ontgiften door middel van een verbeterde ademhaling en het drinken van voldoende water. Dat is een eerste belangrijke stap. Deze ontgifting vindt niet alleen op fysiek niveau plaats. Optimaal ademen en voldoende water drinken zorgt ook voor doorstroming van gevoelens en creëren helderdere gedachten. Piekeren gaat niet samen met diep en volledig ademhalen. Het harmoniserend ademen zorgt voor helder denken en het zien van (meer) oplossingen. Lees hier » over het wetenschappelijke bewijs. En lees alles over de effecten van het harmoniserend ademen in de boeken Breathfulness als weg naar een verruimd leven en Breathfulness Heling en harmonie door de adem.

Wil je een stap verder, maak dan een afspraak bij een Breathfulnesscoach om het harmoniserend ademen te ervaren. Om dit thuis te beoefenen is er de Breathfulness APP met alle Breathfulness ademsessie en diverse meditaties.

Aanvraag consult

 

Anti-spam verificatie